Logeer je in Hotel zum Wiedbachtal om te vissen in de Holzbach dan kun je daar ook terecht voor een vergunning voor de Wied. Dit traject is wisselend van aard en, het moet gezegd, het ziet er fraai uit. Je vindt er lange, brede en traag stromende delen waar je alle ruimte hebt voor een verre overheadcast.

Ook zijn er voldoende stroomversnellingen die weer uitmonden in diepere geulen die onder hoge bomen doorvoeren. Geulen die goed bereikbaar zijn met een goedgerichte horizontale worp. Het visbestand is gevarieerd. Kopvoorn voert de boventoon, maar ook bruine forel, regenboogforel en in mindere mate vlagzalm zwemt er rond. Maar ook baars en andere witvis wil wel eens je nimf of droge vlieg nemen.

Het insectenleven is hier minstens zo uitbundig als aan de Holzbach. Een goed gevulde vliegendoos met imitaties van alle stadia van eendagsvliegen, sedges, steenvliegen en meivliegen (in de maanden mei, juni en juli) levert gegarandeerd resultaat op. Het kan geen kwaad om kleinere streamers als wooly buggers en muddlers mee te nemen. En ik heb een vermoeden dat in de zomermaanden nabootsingen van miertjes en sprinkhanen de aanwezige grote kopvoorns in hoge mate kunnen verleiden.

De Wied vraagt wel om een iets andere uitrusting. Kun je in de Holzbach met lieslaarzen redelijk uit de voeten, voor de Wied is een waadpak aan te raden. Een negen voet lange hengel is prima voor de Wied, op de Holzbach geef ik de voorkeur aan een iets kortere hengel. Zinkende lijnen heb je op op beide wateren niet nodig, ook al kan het handig zijn om een zinkende poly-leader mee te nemen. Zeker als het water hoog staat of troebel is, vist zo’n leader je nimf of streamer net iets dieper.

Informatie
rivier: Wied
plaats: Döttesfeld
lengte traject: 4 kilometer
gemiddelde diepte: 60 centimeter
gemiddelde breedte: 10 – 15 meter

type water
rivier uit middelgebergte
afwisselende oeverbegroeiing,
merendeels omzoomd

visbezetting
bruine forel, regenboogforel, vlagzalm, kopvoorn, barbeel

vergunningen verkoopadres
Hotel zum Wiedbachtal
Wiedstrasse 14
56305 Döttesfeld
Tel: 0049 (0) 2685 1060
www.hotel-zum-wiedbachtal.de

vergunningen prijs
15,00 per dag

voorwaarden
alle vis­methoden toegestaan.

seizoen
15 maart – 15 oktober

reistijd vanuit Utrecht
294 km, 2 uur en 52 minuten