Het overkomt je soms: je wordt zomaar overvallen door een ondefinieerbare antipathie als je een bepaalde naam hoort. Dat gevoel had ik, toen ik voor het eerst op papier kennis maakte met de Diemel. Misschien werd die tegenzin extra gevoed door twee voorafgaande, spectaculaire visdagen elders in het Sauerland. Toen ook nog eens bleek dat het traject van Niedermarsberg midden in de stad lag, dat we pas in juni mochten waden, de dagvergunning slechts 8 euro kostte (wat kun je daarvoor verwachten?), toen zakte de stemming aanzienlijk. Dus reed ik die meimaand met een beetje tegenzin naar Niedermarsberg. Maar het kan verkeren!

Duitsland biedt enorm veel en ook nog eens fantastisch vliegviswater. Maar niet elk traject ligt lieflijk in een fraai dal waar je ieder moment geconfronteerd wordt met al het moois dat de natuur te bieden heeft. Vliegvissers die de Rur in Monschau bezoeken, herkennen dat waarschijnlijk.
Ook in Niedermarsberg is de Diemel omgeven door veel bebouwing. Het kostte ons zelfs moeite om het einde van het traject te vinden, gelegen in een Duitse variant van een vinexlocatie. Maar eenmaal aan de rivier vergeet je dergelijke zaken al snel. Zeker wanneer je ziet dat de rivier hier een afwisselend karakter heeft, met bijna altijd helder water, een sterk variërende bodemstructuur met voldoende schuilplaatsen voor de vis en een rijk insectenleven.

diepe sleuven
We beginnen die dag stroomopwaarts, mede door het gegeven dat waden in de vroege lentemaanden hier verboden is en omdat we de rivier op die wijze aan de rechterhand hebben. Zo wordt in ieder geval de worp en de drift met een natte vlieg of streamer een stuk eenvoudiger. Dit bovenste deel start daar waar de Erlenbach in de Diemel uitmondt en waar je een prachtige stroomversnelling met grote stenen en diepe sleuven vindt. Aan de overzijde van de rivier buigen grote bomen ver over het wateroppervlak en vormen overhangende elzenstruiken met hun in het water hangende takken allerlei kleinere en grotere stroomnaden. Prima stukjes die met een secuur geplaatste vlieg altijd een visje opleveren. Neem wel voldoende nimfen mee (vooral verzwaarde kokerjuffers) en vis die ook eens flink diep door de sleuven. Je verspeelt met regelmaat zo’n nimf, maar de vangsten gaan wel met sprongen vooruit.
Na iets meer dan 200 meter wordt de rivier aan beide zijden dicht omzoomd door struikgewas en  stevige bomen die het werpen vanaf de kant tot een lastige zaak maken. Rolworpen bieden daar uitkomst. Dit is een stuk waar je prima kunt waden (wanneer het mag) en waar de vis beschutting heeft tegen de niets ontziende aalscholvers. De begroeiing houdt over zo’n 600 meter aan. Pas wanneer je de achterkant van de sportvelden van een school bereikt, wordt deze zijde van de oever weer obstakelvrij.
Nu volgt een interessant stuk van meer dan 300 meter. Het water oogt hier tamelijk vlak, op een aantal stroomversnellinkjes na. Maar wie goed oplet, ziet aan de overzijde onder de overhangende bomen een geultje. Probeer dit zo secuur mogelijk af te vissen, want deze geul herbergt mooie forellen. Lastig is het wel vanwege de ver over het water hangende takken, maar met een verticale worp laag over het water is het een en ander wel te klaren.

prachtige bruine forel
We duiken nu het centrum van Marsberg in met wederom een zwaar begroeid stuk. Maar wat een pracht deel! Zeker daar waar een zijbeek de Diemel instroomt en langs de struiken een mooie en ditmaal bredere geul veroorzaakt. Natuurlijk zeggen aantallen gevangen vis niets over de kwaliteit van de visserij, maar we zijn zeker niet ontevreden met de prachtige bruine forellen die we kortstondig aan het water ontfutselen.
Vlak voor de brug in het centrum vinden we weer een deel waar de bodem een uiterst grillige structuur heeft. En waar zich dus in de diepe gaten en achter de grove stenen veel vis schuil houdt.
Stroom afwaarts van de brug ligt ons inziens het saaiste deel van het traject. Kaarsrecht stroomt de rivier hier met een redelijke snelheid over een gladde bodem en dat over een lengte van meer dan 300 meter. Ik kan de moed niet opbrengen om het in zijn geheel af te vissen. Ook al dringt een paar bruine forelletjes aan.
Na dit rechte stuk maakt de rivier een scherpe bocht naar rechts en komt over een afstand van ongeveer 200 meter in een soort kanaal terecht. Ogenschijnlijk saai dus. Maar niet heus. Want de diepte is weer interessant. Het lijkt niet alleen een mooie vlagzalmstek, maar ze zitten er ook daadwerkelijk. Niet in ouderwets grote aantallen, maar voldoende om er een prima uurtje aan te besteden. Datzelfde geldt ook voor het vervolg van het traject.

super reserve
Het wordt dus alsnog een verrassend en aangenaam dagje. Met mooie bruine forellen en stevige vlagzalmen. Regenboogforellen vangen we er niet. Ook kopvoorn ontbreekt. Waarschijnlijk is het water voor die laatste soort iets te koud. Want het merendeel van de gevangen vis zit in deze meimaand nog onder de bloedzuigers. Opvallend is ook het glasheldere water van de Diemel. Bijna alle riviertjes in de buurt zijn donkerbruin door de stevige regenbuien van de dagen ervoor, maar in Niedermarsberg lijkt de Diemel niet bang voor een buitje. Het stroomopwaarts gelegen stuwmeer is daar vast en zeker debet aan. En dat maakt de Diemel tot een prima reserverivier wanneer alles er uit ligt wegens hoog water.

Informatie
rivier: Diemel
plaats: Marsberg
lengte traject: 3,3 kilometer
gemiddelde diepte: 60 centimeter
gemiddelde breedte: 10 – 15 meter

type water
rivier uit middelgebergte
afwisselende zware oeverbegroeiing

visbezetting
bruine forel, vlagzalm, barbeel

vergunningen verkoopadres
ASV Diemeltal Niedermarsberg
Herr Leo Schröder
Westheimer Straße 20a
34431 Marsberg
Tel: 0049 29928330
ASV-Diemeltal-Niedermarsberg@t-online.de

vergunningen prijs
15,00 per dag

voorwaarden
Vanaf de Erlenbach tot aan de brug in het centrum van Marsberg alleen vliegvissen. Waden verboden tot 15 juni.

seizoen
16 april – 31 december

gesloten tijden:
Forel: 20 oktober – 15 maart
Vlagzalm: 1 maart – 30 april
Barbeel: 15 mei – 15 juni

reistijd vanuit Utrecht
327 km, 3 uur en 10 minuten