In Eslohe – Wenholthausen mogen gasten van Hotel Haus Hochstein vliegvissen op het enige stukje van de Wenne waarvoor dagvergunningen worden verstrekt. Het hotel is meer dan de moeite waard, Thomas Hochstein serveert er een prima stukje vlees en de Konditorei levert zeer verleidelijke taartjes. En de daar gevestigde Kneipe lijkt tegenwoordig een stamtafel te zijn voor uiteenlopend gestemde vliegvissers. Niet dat dit stuk van de rivier wordt overlopen, maar een vliegvisser is er altijd wel te vinden. De onderlinge sfeer is trouwens vriendelijk. Hectische taferelen tussen geïrriteerde vliegvissers, zoals je die zo nu en dan aan de Kyll tegenkomt, zijn zeldzaam in dit slaperige dorp.

Even een mogelijk misverstand opheffen. Hotel Haus Hoch Hochstein is niet het enige adres dat vergunningen uitgeeft voor dit traject aan de Wenne. Je kunt ook terecht bij Landhausgasthof Seemer en Landhotel Sauerländer Hof. Maar voor alle drie geldt dat je er moet overnachten.

Nooit geweten dat de Wenne zo’n korte rivier is. Niet meer dan 32 kilometer legt hij af vanaf de bronnen bij Schmallenberg, voordat hij bij Wennemen in de Ruhr uitmondt. Op die korte afstand overbrugt de Wenne een verval van 253 meter en dat is goed te merken aan de stevige stroming.

Het ongeveer 4 kilometer lange gasttraject is redelijk afwisselend en heeft voor elke vliegvisser wel iets in petto. De rivier is grotendeels goed bereikbaar via een wandelpad en ook al loopt een deel van het traject door het dorp, overal heb je het gevoel midden in de natuur te staan. Het traject is grotendeels omzoomd met hoge bomen, maar echt hinderlijk zijn ze zelden voor de vliegvisser. Het is een water waar de liefhebber van de nimf zich helemaal kan uitleven. Het insectenleven is prima op orde, dus op gezette tijden en onder de juiste omstandigheden valt er met de droge vlieg uitstekend te vissen. En wie van het stevige streamerwerk houdt, vindt er voldoende pools. We hebben er een keer of wat gevist onder de meest uiteenlopende omstandigheden. In het vroege voorjaar, meteen na opening van het seizoen tot in het diepe najaar, toen zware regenbuien de rivier deden opzwellen en het zicht terugliep tot amper tien centimeter. Ook al was het in het laatste geval hard werken om een vis te vangen, uiteindelijk ‘sneuvelde’ er toch nog een aantal.

keerstromen
De Wenne herbergt een stevig visbestand. Met het uitzetbeleid neemt men het niet al te nauw, lijkt het. Vlak onder de ‘schonstrecke’ die vanaf de dorpsbrug stroomafwaarts ligt, vind je een diepe pool. Stap je boven de pool het water in en vis je het geheel uit met een verzwaarde streamer dan loop je grote kans dat een regenboogforel er zich aan vergrijpt. Meer kans maak je echter als je de pool stroomopwaarts benadert. Het water heeft in deze pool namelijk allerlei keerstromen, zodat je meer gericht en grotere delen van deze pool kunt afvissen. Een zinkende poly-leader biedt hier trouwens veel voordelen, maar het is wel zaak zoveel mogelijk contact te houden met de streamer.

Los van deze hotspot vind je de regenbogen over het gehele traject terug, met name in het deel dat dicht bij het dorp ligt. Let dan op de delen achter de stroomversnelling waar het onstuimige wit schuimende water overgaat in een regelmatig spoor van sneller water. Vaak zijn dat de standplaatsen waar de wat grotere, maar ook luiere regenboog zich huisvest. Vang je er een, vis dan de plek secuur af. Want regenboogforellen scholen graag samen.

lady of the stream
Opvallend aan dit stuk van de Wenne is de vlagzalm die er nog in redelijke aantallen voorkomt. De aalscholvers hebben dit water misschien nog niet ontdekt, maar waarschijnlijker is het dat zo nu en dan een vroege en met zwaarder materiaal gewapende ‘hengelaar’ zich aan de oevers meldt. Ook de vele bomen langs de waterkant en de afwezigheid van extreem lange en diepe pools maken het de aalscholver niet echt makkelijk. De bodemstructuur is van dien aard dat vissen er snel schuilplaatsen kunnen vinden. Niet dat het daardoor moeilijk waden is, maar enige voorzichtigheid is wel geboden. Tussen grote stenen en platen kun je zomaar in een diepere sleuf terechtkomen. Verwacht echter niet dat de vlagzalmen er voor het opscheppen liggen. Ze willen graag gevonden worden, dus je moet ze zoeken. Natuurlijk lijken de wat diepere pools, waar het water trager stroomt, de geschiktste plekken voor de ‘Lady of the Stream’. Maar ook een onzichtbaar en onverwacht kuiltje in de bodem kan soms meerdere vissen opleveren. De visser die zo’n bodem secuur kan afvissen, is dan ook spekkoper.

De bruine forel is over het gehele traject verspreid. Je vangt ze in uiteenlopende maten, hetgeen duidt op een natuurlijke voortplanting. Het gemiddelde formaat varieert tussen 25 en 35 centimeter. Grotere zitten er wel zeker, maar die zijn door de jaren wijzer geworden en laten zich moeilijk vangen. Een diep geviste woolly bugger wil zo’n aartsvader nog wel eens verleiden. Heb je je zinnen gezet op dergelijke vissen, pas dan wel de dikte van de leadertip aan. Dunner dan 20/00 is niet verstandig.

Opvallend is de afwezigheid van kopvoorn. Misschien zwemt die er wel, maar we hebben ze tot nu toe niet gevangen. Datzelfde geldt voor de barbeel. Maar die laatste is wel vaker lastig te vangen aan de vlieg.


rivier: Wenne
plaats: Eslohe
lengte traject: 3 kilometer
gemiddelde diepte: 40 centimeter
gemiddelde breedte: 5 – 6 meter

type water
beek uit middelgebergte
afwisselende oeverbegroeiing, merendeels omzoomd

visbezetting
bruine forel, vlagzalm, regenboogforel

vergunningen verkoopadres
Hotel Haus Hochstein
Südstrasse 6
59889 Eslohe Wenholthausen
Tel: 0049 (0) 2973 97110
www.hochstein.lk-web.de

Landgasthof Seemer
Südstrasse 4
59889 Eslohe Wenholthausen
Tel: 0049 (0) 2973 570
www.seemer.de

Landhotel Sauerländer Hof
Südstrasse 35
59889 Eslohe Wenholthausen
Tel: 0049 (0) 2973 9796-0
www.sauerlaender-hof.com

vergunningen prijs
24,00 per dag

voorwaarden
Verplichte overnachting. Alleen vliegvissen. Weerhaakloos. Max. 2 salmoniden per dag. Vlagzalm beschermd. Lees ook de vergunning i.v.m. periode waadverbod.

seizoen
16 maart – 19 oktober

reistijd vanuit Utrecht
283 km, 2 uur en 49 minuten