Net als vele gebieden aan de oevers van de Rijn is ook het onderste deel van het Ahrdal al in vroege tijd bevolkt geweest. Een getuige daarvan is bijvoorbeeld de Romeinse villa Villa Rustica in Ahrweiler. Maar het midden- en bovendeel van het Ahrdal werd pas halverwege de 19e eeuw door de aanleg van een brede weg meer en meer ontgonnen. Met grote gevolgen voor de rivier zelf. Niet alleen de aanleg van de weg, maar ook de ontginning voor de landbouw drukte de rivier in een nauwe bedding. Om de watermolens van een constante aanvoer van water te verzekeren en om voldoende water voor irrigatie ter beschikking te hebben, legde men stuwtjes aan. De aanleg van dergelijke kunstmatige dammen zorgde er ook nog voor dat de stroomsnelheid van de Ahr getemperd werd.

Dergelijk menselijk ingrijpen doet een rivier geen goed. Paaigronden verdwijnen als gevolg van de kanalisering en de wijziging van de bodemstructuur. En door het beperken van de stroomsnelheid en de verbreding van het wateroppervlak stijgt ook de watertemperatuur. Daarbovenop kwam de stedelijke vervuiling. Bepaalde vissoorten verdwenen, andere kwamen daarvoor terug. Van die eerste is de zalm het meest aansprekend, terwijl de opmars van onder meer de kopvoorn in de ogen van de salmonidenliefhebbers niet echt een aanwinst is.

Gelukkig keerde het besef terug, ook aan de Ahr. De laatste jaren is er door allerlei instanties hard gewerkt aan herstel. Door het slechten van een groot aantal stuwtjes en dammen (onder meer in Bodendorf) wordt gepoogd de ecologie te herstellen en de vis vrij baan te geven naar de natuurlijke paaiplaatsen in de bovenloop. Zo zijn er meer dan 40 obstakels verwijderd in het onderste en middelste deel van de Ahr. Ook het initiatief van Lachs 2000 levert resultaten op. In 1995 werden de eerste fingerlings in de Ahr uitgezet. Met mondjesmaat worden er weer jaarlijks volwassen zalmen gesignaleerd op de rivier.

veel te bieden
Voor de Nederlandse vliegvisser is en was de Ahr, samen met de Kyll, van groot belang. Op beide rivieren maakten velen voor het eerst kennis met het vliegvissen op stromend water. Mede omdat de Ahr voor de Nederlander dichtbij ligt, goed toegankelijk is, prima onderhouden wordt door de pachters en er voor veel trajecten een dagvergunning kan worden aangeschaft, trekken veel vliegvissers naar deze romantische rivier in de Eifel.

Ook het traject van de Ahr bij Dernau heeft veel te bieden voor zowel de beginnende als de meer ervaren vliegvisser. De Angelsportverein Dernau e.V. beheert hier ongeveer 3,5 kilometer van de Ahr. De waterkwaliteit is van dien aard dat je er in ieder geval bruine forel, barbeel en kopvoorn tegenkomt. De vlagzalm was ook hier een alom voorkomende standvis, maar ook in de Ahr heeft de aalscholver hard toegeslagen waardoor het bestand aan vlagzalm zo goed als gedecimeerd is. Vlagzalmen dienen dan ook met zorg te worden behandeld en teruggezet. De vereniging voert een actief uitzetbeleid, waardoor de kans ook groot is dat je een regenboogforel vangt.

uitgebreid bestand
Het traject bij Dernau is zeer gevarieerd. De rivier is hier tamelijk breed. Stroomversnellingen wisselen hier keurig af met lange, uitgerekte pools. Nergens is het water zo diep dat vissen onmogelijk wordt. Op het onderste en bovenste deel van het traject zijn beide oevers zwaar begroeid. Maar omdat de rivier breed genoeg is, levert de begroeiing nauwelijks een beperking op. Integendeel. Veel van de overhangende boomtakken bieden mooie schuilplaatsen voor de vis die met een goed geplaatste horizontale worp goed bereikbaar zijn. Het middelste deel van dit traject stroomt frank en vrij door grasland.

De rivier is ook voor de beginner goed leesbaar. Met een beetje geduld vind je dan ook snel de hotspots. Vooral de aanwezige regenboogforellen willen op dergelijke plekken graag bijeen hokken. Denk daarbij aan uitgesleten geulen, gaten die ontstaan door keerstromen en uiteindes van stroomversnellingen. Als je op dergelijke plekken een regenboogforel vangt, dan kan het geen kwaad fanatiek door te vissen. Meestal volgen er meer.

Ook heeft de Ahr een groot bestand aan kopvoorn en barbeel. Vooral die laatste vis is interessant. De barbeel heeft de naam bijkans onvangbaar te zijn met de vlieg, maar om de een of andere reden lukt het mij wel om tijdens elk bezoek aan de Ahr één van die prachtige vissen te vangen. Waarschijnlijk heeft dat niets met mijn kunde te maken, maar meer met de hoeveelheid waarmee deze vis in de Ahr rondzwemt. Zeker in het voorjaar trekken enorme aantallen barbeel uit de Rijn op om te paaien in de Ahr.

donker water
Plan je een trip naar de Ahr, houd dan wel de weerberichten goed in de gaten. De Ahr kleurt snel bruin na een paar regenbuien. Bijna alle hellingen in dit gebied zijn in gebruik voor de wijnbouw. Met een korte, felle regenbui stroomt veel modder vanaf deze kale hellingen de rivier in. Echt onbevisbaar is de rivier dan niet. Vervang je leader dan eens door een zinkende polyleader en knoop aan de tip een zwarte verzwaarde streamer. Zelf ben ik telkens weer verbaasd over de hoeveelheid vis die je onder dergelijke omstandigheden nog kunt vangen. Beperk de tiplengte trouwens tot ongeveer een meter.

Informatie
rivier: Ahr
plaats: Dernau
lengte traject: 3,5 kilometer
gemiddelde diepte: 50 centimeter
gemiddelde breedte: 10 -15  meter

type water:
beek uit middelgebergte
afwisselende begroeiing en grasland

visbezetting
bruine forel, regenboogforel, vlagzalm, kopvoorn, barbeel

vergunningen verkoopadres
Tankstation Fisang
Schmittmannstr. 45
53507 Dernau
tel: 0049 (0) 2643 1588

Angelsportverein Dernau e.V.
Schmittmannstr. 18
53507 Dernau
tel: 0049 (0) 2643 1609

Angelsportverein Dernau e.V.
Gregor Kriegel
53507 Marienthal
kriechelgregor@gmail.com

vergunningen prijs
18,00 per dag

voorwaarden
Beperkt aantal vergunningen, vooruit reserveren. In de weekeinden en op feestdagen worden vergunningen uitgeschreven bij de visvijver tot 09.00 uur.

seizoen
15 maart – 15 oktober

reistijd vanuit Utrecht
280 kilometer, 2 uur en 45 minuten