Oké, je moet een beetje soepel in de heupen zijn. En een goede rug hebben. En ook vlotjes door de knieën kunnen. Als dat fysiek allemaal meezit en je ook nog eens beschikt over een scherp oog waardoor je nauwkeurig een vlieg kunt plaatsen, dan heb je aan de Oosbach een wereldstek. Of eigenlijk twee wereldstekken.

Vlak onder Gerolstein, net voor de afslag naar Lissingen mondt de Oosbach uit in de Kyll. Vanaf de weg is die monding amper zichtbaar waardoor je er makkelijk aan voorbij rijdt. Dat zou jammer zijn, want de Oosbach is zo’n beekje dat veel vliegvissers snel links laten liggen. Te smal en dus geen vis, is de algemene gedachte. Niets is minder waar. Want kleine beken herbergen vaak veel vis. In ieder geval meer vis dan menigeen denkt. En vaak ook nog eens van verrassend formaat. Kleine beken hebben ten opzichte van grote rivieren relatief meer oever. En omdat oeverzones meestal voedselrijk zijn en schuilplaatsen bieden aan opgroeiende vissen, kunnen op dergelijke beken onverwachte vangsten je deel zijn.

Ik vis graag op dergelijke beken. Om boven genoemde redenen (veel vis en vaak ook nog eens groot) maar vooral omdat vliegvissen op dergelijke beken je het gevoel geeft van jagen. Fysiek en mentaal loop je permanent op je tenen. Het vergt het uiterste van je kunnen en je zintuigen. Een foute inschatting, een onverhoedse beweging of een misplaatste worp wordt altijd meedogenloos afgestraft in de vorm van vluchtende vis. Dat overkomt mij regelmatig, daarom is iedere gevangen vis dan ook een cadeautje. En maak je zo’n fout, dan is Leiden nog niet in last. In kleine beken sterft het namelijk van kleine pooltjes, gaatjes en stroomversnellingen. Je krijgt dus voldoende kansen.

Traject Müllenborn
Hoe smal en kort de Oosbach ook is, als gastvisser kun je er terecht op twee trajecten. Het traject Lissingen is een paar jaar geleden door Jan Kamman bezocht. En hij kwam terug met een enthousiast verhaal dat ik de nieuwsgierige vliegvisser niet wil onthouden:

De Oosbach is een kleine beek die net ten zuiden van Gerolstein in de Kyll uitkomt. Bij het stuwmeertje midden in Mülllenborn staat een bord met meer informatie over de vismogelijkheden ter plaatse. Een dagvergunning voor de Oosbach was dan ook snel gehaald. Op de vergunning was met pen een wijziging aangegeven, met als gevolg dat het te bevisssen deel gelijk een heel stuk korter werd. De reden hiervoor werd niet aangegeven. Overigens best jammer omdat het juist het onderste deel van het traject betrof, het bredere deel. Nou ja, breder, het blijft een heel smal beekje. Een beek voor liefhebbers dus.

Op de meeste plekken valt er bijna niet te werpen door de vele bomen. Als je het over een kruip-door-sluip-door-beek hebt, dan is dit er een. Dat neemt niet weg dat het werkelijk een plaatje van een beek is. Superhelder en koud water. Na een paar uur vissen had ik gewoon koude voeten!

Het traject Müllenborn begint iets stroomafwaarts van de camping. Hier komt een aftakking van de Oosbach weer bij de beek. Het lijkt als vanzelfsprekend dat hier enkele vissen liggen. En dat klopte dus ook. Bij de camping hangt een mooi groot bord met de vermelding dat vissen streng verboden is. Maar ja, met een vergunning moet dat toch mogen! Hoewel het een mooi stuk is met meer dan voldoende vis, ben ik er maar vrij snel langs gelopen. Want de bezwerende blikken van de campinggasten deden  mijn gemoedsrust geen goed.

Onder de brug van de doorgaande weg door, kom je bij een lange bocht langs een weiland. Overhangende bomen en andere ongein maken hier het vissen lastig. Door het heldere water hebben de vissen je al gezien als je ze tot op 7 of 8 meter benadert. Terwijl hier worpen van 5 meter lengte eigenlijk niet mogelijk zijn. Ziedaar de moeilijkheidsgraad van dit traject.

Na de instroom van een zijbeek komt de Oosbach langs een paar woningen. Hier ligt een mooie diepere bocht om af te vissen. Ook is hier meer ruimte om te werpen. Verderop komt de beek langs het stuwmeertje in het dorp. Daarboven begint het mooiste stuk van de Oosbach. Direct boven de brug is het iets dieper en breder en dat is direct te merken aan de vangsten. Na 100 meter ligt er een stuw, waarbij een deel van het water wordt afgeleid, waarschijnlijk naar een molen. Boven de stuw is in het diepere water een waadpak noodzakelijk. Hier liggen een paar mooie stroomversnellingen met diepe gaten eronder. Hoe klein het beekje ook is, er zwemmen forse vissen. En ze zijn zonder uitzondering schitterend om te zien. Gave, mooi gekleurde forellen.

Het laatste deel van de Oosbach loopt door een canyon. De vissen die ik hier ving, waren klein van formaat. Het leek een beetje de kinderkamer van de beek. Na nog enkele honderden meters tussen de grote stenen en omgevallen bomen doorgeklauterd te zijn, kom je onder een brug door. Iets verder is het einde van het traject, bij een soort pompstation.

Het vissen in zo’n beekje is iets heel anders dan op de nabije Kyll. Ver werpen zit er niet in, het is meer prikken en korte worpjes over stenen heen. Blijf vooral laag bij de grond. De vis is zo opgeschrikt, maar zijn met voorzichtige bewegingen toch zeer dicht te benaderen. Zoals gezegd, een beek voor echte liefhebbers, maar wel een waar je met volle teugen van kunt genieten. Een echte aanrader!

Informatie
rivier: Oosbach
plaats: Müllenborn
lengte traject: 2 kilometer
gemiddelde diepte: 0,4 meter
gemiddelde breedte: van 2 tot 4 meter

type water
rivieren uit middelgebergte
zeer zware oeverbegroeiing

visbezetting
bruine forel, regenboog, saibling

vergunningen verkoopadres
Kleine Villa am Turm
(vliegvisschool aanwezig)
Poststr. 12
54574 Birresborn
tel: 0049 (0) 6594 92 11 480

vergunningen prijs
16,00 per dag

voorwaarden
weerhaakloos, overnachting niet verplicht

seizoen
15 april – 15 oktober

reistijd vanuit Utrecht
317 km, 3 uur en 15 minuten


Traject Lissingen
Het traject Lissingen is nog niet zo lang geleden in privé handen gekomen. Met als gevolg dat dagvergunningen niet meer beschikbaar zijn. Maar wellicht komt daar verandering in. Daarom laat ik onderstaande tekst staan, ter lehring ende vermaack.

Voor het traject Lissingen start je het beste bij de brug waarachter de beek in de Kyll uitstroomt. Het is even zoeken waar je naar beneden kunt en verstandig is het om niet aan de Kyllkant het water in te stappen wegens de hoge oever. De eerste 50 meter (eigenlijk dus de laatste 50 meter van de beek) is gekanaliseerd ten faveure van de aanleg van de bruggen (zie kaartje). Er zit hier wel vis, maar het is niet leuk vissen in zo’n rechte bak. Wanneer je de tweede brug gepasseerd bent, begint het feest. Vanaf hier draait en wringt de beek, zoekt ze zich een weg overkluisd door elzen en beuken. Het merendeel van de pooltjes dat je hier tegenkomt is kniediep in de zomertijd. Vis dergelijke stukjes water rustig af. Ga desnoods op je knieën in het water en wacht een paar minuten. Eventueel verstoorde vis zoekt al snel weer zijn oude plekje op en kan dan alsnog succesvol aangeworpen worden. Realiseer je dat in dergelijke pooltjes vaak meer vissen huizen. Werk daarom zo’n stukje water zuinig af door omzichtig bij iedere worp je vlieg telkens weer een halve meter verder te plaatsen. Het spreekt dat je in dergelijk ondiep water geen verzwaarde nimfen gebruikt.

Haast je niet en neem vooral de tijd voor deze beek. En vis stroomopwaarts. Want dat is de enige manier om enigszins dicht op de vis te kunnen komen zonder dat hij je opmerkt. Stroomafwaarts vissen lijkt makkelijker, maar door het gebanjer veroorzaak je een modderstroom die de vis al op tientallen meters alarmeert. Beweeg langzaam, ga desnoods achter een boom staan en wacht rustig de dingen af die komen gaan. Het water is helder en vanaf zo’n verdekte opstelling krijg je al snel een overzicht van de vissen.

Niet veel verder stuit je op een nieuwe brug: de onvermijdelijke spoorlijn. Onder die brug loopt het water in een soortement versnelling over een aantal grote stenen. Vis dit plekje eens goed af, want ik onttrok er zittend op de betonnen voet van de brug een aanzienlijk aantal regenbogen en bruine forellen tijdelijk aan het water. Het formaat van de vissen stemde tot tevredenheid, een aantal passeerde zelfs de grens van 30 centimeter.

Met enig klauterwerk kun je nu de beek volgen en word je opnieuw verrast. Na een paar scherpe bochtjes vind je een kleine stuw. Boven dat stuwtje staat het water ogenschijnlijk stil en wordt de beek fors breder. En dieper! Zo diep dat ik deels gedwongen werd om vanonder de overhangende bomen te vissen. Hier staande merkte ik pas goed hoe koud het water van deze beek is. Het ademende waadpak bood in deze niet echt veel bescherming, vooral mijn linkervoet voelde erg onaangenaam aan.

De pool heeft een behoorlijke lengte en er zwemt genoeg vis rond om er minstens een vol uur aan te besteden. Ik viste er met de nimf, stijgende vis was in geen velden of wegen te bekennen. Het insectenleven stond die dag trouwens ook op een laag pitje, ook al ontwaarde ik sedges en een enkele eendagsvlieg. Omdat hier amper stroming staat, in ieder geval niet voldoende om de nimf een dead drift mee te geven, viste ik de nimf actief binnen. Inwerpen vlak onder de oever of onder de bomen, lijn eventueel menden en meteen een paar korte stripjes geven. Forellen die dichtbij de nimf aanwezig zijn, willen dan wel eens in een reflex toeslaan. Blijft die aanbeet uit, dan laat ik de nimf dieper zakken om daarna met heel korte stripjes binnen te vissen. Blijf altijd de leader nauwlettend in de gaten houden, want heel vaak neemt de forel de nimf tijdens zo’n korte stop. Je voelt de aanbeet dan niet en de enige manier om de aanbeet te herkennen is het plots wegschieten van de leader. Is de nimf uiteindelijk dicht genaderd dan pas ik de Leisenring lift toe: langzaam de hengel heffen zodat de nimf in een mooie boog naar het oppervlak stijgt. Op dat moment slaat forel vaak heftig toe.

Ook in deze pool reageert de forel op het stijgen van de nimf. In het redelijk heldere water zie ik de vis de nimf volgen om hem dan vlak onder de waterspiegel te grijpen. Zo nu en dan weigert de forel op het laatste moment. Een enkele keer lukt het om de vis uit de tent te lokken door de nimf alsnog heel even te laten zakken.

Vanaf deze brede pool gaat de Oosbach verder in zijn oude stramien: korte ondiepe versnellingen gevolgd door kleine pools die vaak dieper zijn dan je verwacht. Ieder pooltje is goed voor een paar vissen en een enkele keer dient zich zelfs een vlagzalmpje aan. Niet te missen stukken zijn te vinden daar waar de Oosbach telkens een scherpe bocht maakt. In zo’n bocht keert het water en is de bodem diep uitgesleten. Dergelijke gaten fungeren vaak als een soort zandvang dus enige voorzichtigheid met waden is gepast. Blijf daarom altijd dicht onder de oever. En besteed ook aandacht aan de bomen die met hun wortels in het water staan. Die wortelstelsels gaan vaak gepaard met een diepe geul en zijn bij uitstek plekken waar forel zich graag in verstopt.

Het schemert al als ik uiteindelijk na twee kilometer ter hoogte van Fischzucht Oosbachtal het einde van het traject bereik. De aanwezigheid van de kwekerij is hier trouwens goed merkbaar in de visvangst. Vooral het aandeel regenbogen neemt toe en zo nu en dan vergrijpt ook een saibling zich aan mijn nimf. Ik stop mijn ‘expeditie door de jungle’ bij een ondiepe pool waar een macht aan kleine forelletjes zich te goed doet aan iets. Wat dat iets is, weet ik nog steeds niet. Maar de verlengde en onverzwaarde nimf wordt met groot fanatisme aangevallen. En elk forelletje is kogelrond en volgevreten.

Met een enigszins stramme rug sta ik even later weer bij het vertrekpunt naast mijn auto. Een beetje beteuterd, want ik kom er achter dat halverwege de dag mijn fotocamera het heeft begeven. En als ik mij met moeite uit mijn waadpak weet te wringen, gutst er een dikke straal halflauw water uit de linker pijp. De geneugtes van die dag weten deze kleine teleurstellingen echter makkelijk weg te poetsen.

informatie traject Lissingen
rivier: Oosbach
plaats: Lissingen
lengte traject: 2 kilometer
gemiddelde diepte: 0,4 meter
gemiddelde breedte: van 2 tot 4 meter

type water
rivieren uit middelgebergte
zeer zware oeverbegroeiing

visbezetting
bruine forel, regenboog, saibling

vergunningen verkoopadres
Vergunningen zijn helaas niet verkrijgbaar

reistijd vanuit Utrecht
317 km, 3 uur en 15 minuten