Al in de 15e eeuw profileert Bad Liebenzell zich als een ‘Kurort’. En nu nog steeds nodigt het toeristenbureau van deze stad gasten uit om er lichamelijk en geestelijk bij te tanken. Wandel je – lopen doet men daar niet, men wandelt – door deze kleine stad in het noorden van het Schwarzwald dan straalt de gezondheid je tegemoet. Het fysieke welzijn van de mens staat hier zo centraal dat ik tevergeefs zocht naar een fijne ‘Imbiss’ om mij zelf te trakteren op een curryworst die voor mij onlosmakelijk verbonden is aan een vliegvisuitje in Duitsland.

Ook voor de, overigens zeer gezonde, bezigheid vliegvissen kun je goed terecht in Bad Liebenzell. Dwars door de stad stroomt namelijk de rivier Nagold, die met zijn 90 kilometer lengte tot een van de langste rivieren van het Schwarzwald behoort. En het aardige van dit alles is dat je in totaal voor 7,3 kilometer van deze rivier in en nabij Bad Liebenzell dagvergunningen kunt verkrijgen. Tel daarbij op dat het in deze stad ritselt van hotels en pensions en dat er ook voor niet-vissers allerlei sportiefs te doen is, dan staat er niets in de weg om hier een lang weekend door te brengen.

drie trajecten
De hierboven genoemde 7,3 kilometer is verdeeld over 3 trajecten waarvoor je voor elk apart een dagvergunning kunt aanschaffen. Zo’n vergunning is alleen verkrijgbaar als je minimaal twee dagen in Bad Liebenzell overnacht en je natuurlijk ook in bezit bent van een Duitse staatsvergunning. Voor traject 1 en traject 3 worden de vergunningen uitgeschreven door de Kurverwaltung. Traject 2 valt onder het beheer van de lokale visvereniging.

Ben je gewend om onder de bewonderende blikken van voorbijgangers te vliegvissen dan staat niets in de weg om traject 3 te bezoeken. Dit traject start, stroomafwaarts gezien, buiten het centrum, doorloopt daarna het Kurpark en eindigt wederom vlak buiten het centrum. Laat ik vooropstellen dat je over het gehele traject vis kunt vangen. Want die zit er volop en is tamelijk soortenrijk. Bruine forel en regenboogforel is het meest vertegenwoordigd, maar met een beetje geluk tref je er ook vlagzalm, kopvoorn en barbeel aan. Die laatste vissoort heb ik trouwens alleen maar gezien, vangen zat er dit keer helaas niet in.

De delen van traject 3 die buiten het centrum liggen zijn vistechnisch gezien het minst interessant. Hier is de Nagold namelijk sterk gekanaliseerd. In het bovenste deel is die ook nog eens behoorlijk diep, zodat het waden je hier niet echt makkelijk afgaat. Alleen vlak onder de kant kun je nog een beetje fatsoenlijk staan, ook al moet je zo nu en dan je best doen om niet onderuit te gaan door de onregelmatige bodem. Op die rechte stukken zijn de oevers wel vrij van bomen, zodat je in ieder geval makkelijk een lange worp kan maken. Een lange hengel heeft hier wel de voorkeur, omdat het gras op de hoger gelegen oever zo nu en dan fanatiek is opgeschoten.

Om de stroomsnelheid een beetje onder controle te houden zijn op regelmatige afstanden versperringen aangelegd in de vorm van rotspartijen. Dat oogt niet alleen aardig, maar levert natuurlijk ook schuilplekken op voor vis. Dergelijke versnellingen niet overslaan! En hou rekening met grote vis. Bij het liften van mijn nimf zwom een kapitale forel mee tot aan het oppervlak. De lengte van die vis schatte ik op minimaal 50 centimeter. Ik heb hem minutenlang kunnen bekijken, want hij bleef stoïcijns voor mijn neus hangen. Mijn opnieuw gepresenteerde nimf werd echter keer op keer als niet interessant afgedaan.

Het mooiste deel van traject 3 loopt door het centrum van Bad Liebenzell. Echt meanderen doet de Nagold hier ook niet, maar de oever is natuurlijk begroeid en zo nu en dan stroomt het water om eilandjes heen. Dat alles oogt heel aardig. Omdat de bodem hier behoorlijk onregelmatig is, kun je op iedere plek vis verwachten. Let wel op bij het waden want zo nu en dan is het water bedrieglijk diep.

geen technische hoogstandjes
Traject 1 is van een geheel andere orde! Allereerst is dit stuk veel langer. Nu weet ik ook wel dat kwaliteit boven kwantiteit gaat, maar dit traject is ook nog eens fraaier. Het doet natuurlijker aan, sterker nog: het is natuurlijker. Brede, lange pools waar het water traag zijn weg zoekt, worden afgewisseld met snelle delen. Zo nu en dan smal en onstuimig, dan weer breder. Sommige pools lijken onpeilbaar diep, andere zijn weer ondiep met aan de linker of rechterzijde een diepe geul. En nergens wordt het de vliegvisser op dit traject echt moeilijk gemaakt. Natuurlijk zul je zo nu en dan een horizontale worp laag over het water moeten maken om de overhangende takken van de beuken en kastanjes te ontwijken. Of om die diepe geul die vlak onder de oever aan de overzijde loopt, te bereiken. Maar in het algemeen vraagt dit traject niet om hoogstandjes op werpgebied.

Net als op traject 3 is ook hier een prima visbestand aanwezig. Wel voert hier de regenboogforel de boventoon. Vlagzalm zit er ook, maar niet over de volle lengte van het traject. Je moet er echt naar op zoek gaan. Tot aan het eind van de jaren negentig en zelfs in de beginjaren van deze eeuw kon de Nagold bogen op een zeer groot bestand aan vlagzalm. Exemplaren van een halve meter waren niet zeldzaam. Maar ook in de Nagold sloegen de aalscholvers in de winter van 2009 genadeloos toe. Gelukkig keren de kansen, want het lijkt erop dat in de komende jaren gericht gejaagd mag worden op deze vogel.

tekst en uitleg
Wie een of meerdere dagvergunningen voor deze trajecten wil aanschaffen, krijgt zondermeer te maken met Herr Rebmann, de riverkeeper van de Nagold. Een enthousiaste vliegvisser die graag al zijn ervaringen van 40 jaar vliegvissen met je wil delen. Daarnaast leidt hij je in het begin van je eerste visdag rond over het gehele traject. Ongeduldige vliegvissers doen zichzelf te kort als ze aangeboden info langs zich heen laten glijden. Want Herr Rebmann weet waar hij over praat en de tips die hij geeft zijn goud waard.

Bij de vergunning ontvang je ook een uitgebreide lijst met randvoorwaarden. Voor het gemak is die lijst ook nog eens in keurig Nederlands opgesteld. Lees hem door en hou je aan de opgelegde regels. Want geloof het of niet, Herr Rebmann ziet veel. Zo niet alles.

Met de droge vlieg en de nimf moet stroomopwaarts gevist worden. Stroomafwaarts mag alleen de natte vlieg ingezet worden. Wil je met streamers vissen dan moet je dat van tevoren overleggen. Streamers zijn namelijk alleen toegestaan als het water troebel is. Vanzelfsprekend zijn alle vliegen weerhaakloos.

Bijzonder is de regel die het vissen verbiedt wanneer de watertemperatuur boven de 18 graden stijgt. De visserij wordt dan gesloten van 13.00 uur tot 17.00 uur. En wanneer de waterstand onder de 50 centimeter zakt, is waden verboden. Ook wordt er van de visser gevraagd het waden zoveel mogelijk te beperken tot de oeverzone. Een uitgebreide regelgeving dus, waarvan veel regels begrijpelijk zijn. Volg ze daarom op.

In de Nagold kun je prima uit de voeten met een standaarduitrusting: aftma 4 hengel met drijvende lijn. Indien mogelijk, kies dan voor een langere hengel. Bij helder water is het soms verstandig de leader te verlengen met een langere punt. Vooral in de brede pools voorkom je daarmee dat je de vis verstoort. De Nagold heeft een rijk insectenleven. Tijdens twee weekenden zagen we er heel veel grote sedges, zwermen eendagsvliegen en kleine steenvliegen. En ook voor deze rivier geldt dat hoe verder je in het seizoen komt, des te kleiner de vlieg moet zijn.

Informatie
rivier: Nagold
plaats: Bad Liebenzell
lengte traject 1: 3,8 kilometer
lengte traject 2: 2 kilometer
lengte traject 3: 1,5 kilometer
gemiddelde diepte: 0,5 meter
gemiddelde breedte: 6 tot 20 meter

type water
rivier uit middelgebergte
grotendeels omzoomd door bomen

visbezetting
bruine forel, regenboogforel, vlagzalm

vergunningen verkoopadres
Stadt und Kurverwaltung Bad Liebenzell
Kurhausdamm 2-4
75378 Bad Liebenzell
Tel: 0049 (0) 7052 4080

vergunningen prijs
25,00 per dag per traject. Vooraf reserveren wordt aangeraden.

voorwaarden
Twee verplichte overnachtingen in Bad Liebenzell. Uitgebreide lijst met voorwaarden en een gedetailleerde trajectkaart wordt met de vergunning meegeleverd. Vangststatistiek na afloop inleveren.

seizoen
1 april – 30 september

reistijd vanuit Utrecht
556 km, 5 uur en 19 minuten