De Kyll is zonder twijfel de bekendste vliegvisbestemming in de Eifel. Wie echter eens iets compleet anders wil proberen moet eens bij het zusje op bezoek gaan: de Kleine Kyll.

De Kleine Kyll is het tweede riviertje dat de gemeente Manderscheid voor de vliegvissende bezoekers in petto heeft. Wie de Lieser bezocht heeft en denkt dat het amper kleiner kan, moet eens de Kleine Kyll opzoeken.

Het riviertje stroomt vlak buiten het dorp, maar ligt zo verscholen dat je het gemakkelijk mist. Amper vijf meter breed, soms zelfs minder, en omgeven door een haag van bomen en groot hoefblad slingert het door een lieflijk weidelandschap. De omgeving wijkt af van die van de naburige Lieser, maar is zeker niet minder fraai.

groene overkapping
Met z’n drie kilometer is het traject niet echt lang te noemen. Vis je stevig door dan is het geheel binnen één dag af te leggen. Maar wie dat voor ogen heeft, doet zichzelf te kort want er is meer dan voldoende te zien. Een rijk vogelleven, de spreekwoordelijke ijsvogeltjes, alles is aanwezig voor een prettige dag in de natuur. En wie niet te lawaaierig is kan rekenen op een ontmoeting met een ree.

Het riviertje heeft een matige stroming en is van boven naar beneden met lieslaarzen compleet doorwaadbaar. De bodem bestaat uit steen en rotsen, behalve op de rustige stukken waar kiezel en zand elkaar afwisselen. Echt diep is het er nergens. De diepste stukken vind je in de langzame pools. Wel zijn er altijd gaten en gaatjes te vinden bij de boomwortels. Sla dergelijke plekjes nooit over. Gegarandeerd dat zich daar een of meerdere forellen ophouden.

De Kleine Kyll is niet bepaald een riviertje voor de beginnende vliegvisser. Ook hier geldt weer dat je moet beschikken over een groot arsenaal aan worpen, een eenvoudige overheadcast is er zelden te maken. Kies voor de kortste vliegenhengel die je bezit, want merendeels sta je onder de bomen die het riviertje geheel overkappen.

aartsvaders
Misschien zit er her en der een kopvoorn en wellicht zal er ook witvis rondzwemmen, maar iets anders dan forel heb ik er niet gezien. Echt grote vissen heb ik er niet kunnen vangen, maar het zou me niet verbazen dat er een paar aartsvaders rondzwemmen. Het formaat van de vis is ook niet belangrijk, want vis je met een drietje dan trekt een forel van dertig centimeter er een prettige kromming in. En vissen van dat formaat zitten er wel.

Wie oog heeft voor de gaten, de diepere stukken en de (kleine) stroomversnellingen zal ook met regelmaat regenboogforel tegenkomen. Ook al gaat het hier om uitzetters, een regenboog van drie tot 4 ons geeft op dergelijk water meer tegenstand en vecht veel opportunistischer dan een bruine forel.

insectenleven
Het gehele scala aan insecten dat belangrijk voor de vliegvisser is, kun je er vinden. Inclusief de meivlieg. Het is dus zaak om je heen te kijken en een treffende imitatie te kiezen. Er zijn geen beperkingen opgelegd, dus stroomafwaarts vissen mag, evenals het vissen met de goudkopnimf. Verzwaarde nimfen zijn echter zelden nodig gezien de waterdiepte.

Ga niet al te dun met de leaderpunt. De begroeiing staat het niet toe en een forel van enig formaat die een stroomafwaarts geviste nimf grijpt, trekt al snel het geheel aan barrels.

Omdat de Kleine Kyll ook door weilanden loopt, kan het geen kwaad je goed in te smeren met een of ander anti-insecten goedje. Er vliegt nogal wat stekend ongerief rond. En een tekenbeet is ook snel opgelopen.


informatie
Lengte traject 3 kilometer
Diepte maximaal 70 cm
Breedte 5 meter

type water
Middelmatige stromend afgewisseld met rustige stukken.
Oeverbegroeiing Zware oeverbegroeiing.

isbezetting
Bruine forel, regenboogforel.

verkoopadres vergunningen
Thomas Tombers
Unterm Gramborn 1
54531 Meerfeld
tel 0049 (0) 6572 933790
telefonisch bereikbaar van 09:00 tot 12:00 en 14:30 tot 18:00 uur

Lukas Michels
Unterm Gramborn 8
54531 Meerfeld,
Tel 0049 (0)151 12144980
telefonisch bereikbaar van 09:00 tot 12:00 en 14:30 tot 18:00 uur

Eugen Weiler
Meerbachstraße 9
54531 Meerfeld
tel 0049 (0) 6572 2144

Hotel zur Post
Meerbachstr. 24-26
54531 Meerfeld
tel 0049 (0) 6572 931900
vergunningen verkrijgbaar van maandag t/m zondag 09:00 – 10:30 uur
www.die-post-meerfeld.de

Angelshop Schüller
Im Mühlengrund 8
54534 Großlittgen
Tel 0049 (0)6575 8872
www.anglershop-schüller.de

voorwaarden
Overnachting in Meerfeld verplicht
max. 3 forellen (va. 35 cm) per dag mee te nemen.
seizoen 15 maart – 20 oktober