De ergernis van meerdere files verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer ik Döttesfeld binnenrijd: het is het mooiste weer van de wereld. Ik parkeer mijn auto in een klein reepje schaduw van Hotel Zum Wiedtal en als ik uitstap valt de lome warmte als een deken over mij heen. De stilte is bijna mediterraan: ergens piept een scharnierend luik, een hond sjokt de weg over, niemand roert zich.

Het duurt even voordat iemand achter de balie verschijnt. “Sie müssen Herr Wanders sein. Und Sie möchten angeln?” Er volgt een ongevraagd, maar uitgebreid betoog over de kwaliteiten van het viswater in de buurt. Natuurlijk moet ik een bezoekje brengen aan de Wied, maar de Holzbach is van extra-ordinaire klasse. “Ganz naturbelassen!” Ik deel met plezier haar enthousiasme, maar wanneer ze mij vraagt of ik weet hoeveel vissoorten in deze beek zwemmen, word ik een beetje ongerust. Tja, de beek was vanochtend een beetje ‘angetrübt’. Een storm met de daarbij behorende hoeveelheid regen heeft vannacht grote delen van de wijngaarden weggevaagd. Twintig procent van de oogst moet als verloren worden beschouwd. Mijn ongerustheid neemt nu dergelijke proporties aan dat ik sta te trappelen om de beek te bekijken. Dat mag, de weg oversteken en eenvoudig het pad aflopen. Het kan niet missen.
Het kan inderdaad niet missen, want halverwege het pad zie ik een bruine streep onder het bruggetje te voorschijn komen. Het water kolkt hier als een bezetene en ik schat het doorzicht op ongeveer twintig centimeter. Naar de diepte van de beek kan ik alleen maar gissen. Tegen beter weten in volg ik de beek stroomopwaarts en probeer tussen de zware begroeiing door een beeld te krijgen van het karakter van de beek. Dat oogt niet verkeerd, want ik vind een aantal kleine pooltjes en verbredingen die absoluut vis moeten herbergen. Als ik op de brug van de hoofdstraat sta en naar beneden kijk, zie ik een grote barbeel loom bewegend een schuilplaats zoeken achter een grote steen. Verderop verschijnt een kring op het water. Meivliegen spelen hun korte spel.

Ik heb genoeg gezien en verkleed mij snel. Gezien het donkere water besluit ik stroomafwaarts te vissen en start bij de brug waar ik al snel de barbeel weer terugvind. De zwarte goudkopnimf wordt door de lome vis geweigerd, net als een bruine hares ear. Daarna presenteer ik achtereenvolgens zowat mijn gehele verzameling nimfen. En wanneer ik een witte, verzwaarde streamer vlak voor zijn bek laat driften, loopt het hele zaakje vast achter een steen. De vis geeft geen krimp. Pas als ik vlak voor hem in het water stap om mijn streamer te redden, schuift hij verontwaardigd de stroming in. Verder dan maar. En ik stap een tunnel van groen in. Het is hier zo donker dat ik mijn zonnebril moet afzetten. Als ik op goed geluk een nieuwe worp maak, loopt het streamertje weer meteen vast. Met een lichtere woolly bugger vis ik verder. De vlieg maakt een kleine kring wanneer hij het wateroppervlak raakt en meteen volgt een zware dreun op de hengel. Mijn aftma 4 hengel buigt diep door onder dit geweld en ik heb moeite om de vis tussen de stenen door te loodsen. Maar uiteindelijk heb ik een stevige bruine forel in mijn handen. Bijna op de tast wil ik een foto van deze fraaie vis maken, maar met een salto verdwijnt hij in de duisternis.

Die middag vis ik dit korte deel van de beek minutieus verder af. Het valt niet mee, want vaak wordt het werpen belemmerd door overhangende takken en omgevallen bomen. Ook verstap ik mij een enkele keer, want zo nu en dan loop ik nietsvermoedend een dieper gat in. Maar het beekje is vergevensgezind en als ik mij voor het avondeten meld, weet ik dat ik een achttal fraai gekleurde bruine forellen tot mijn kortstondige buit mag rekenen.

geen puur salmonidenwater
De Holzbach ontspringt in het Westerwald op een hoogte van 415 meter en stroomt na 44 kilometer bij Döttesfeld in de Wied. De beek is niet al te zeer ontvankelijk voor regenbuien. In de regel knapt zij snel op. Het is geen puur salmonidenwater, ook andere vissoorten zijn er aanwezig, maar de vliegvisser heeft er wel een grote kans op fraaie bruine forellen. Het onderste deel van het traject is moeilijk toegankelijk door de veelheid aan bomen die de beek omsluiten. Het makkelijkst is om te starten daar waar de Holzbach in de Wied uitkomt, om daarna stroomopwaarts te vissen. Na iets meer dan honderd meter wringt de beek zich door een klein parkje met vakantiewoningen. In dit deel tref je een aantal interessante pools aan, een enkele daarvan is bijkans te diep om te bewaden. Eenmaal het parkje voorbij, gaat het onder het eerder genoemde bruggetje verder door een tunnel van groen. Hier is het water wisselend van karakter en heeft het een onregelmatige bodem.
Bij de brug onder de hoofdstraat wordt het water door een vaste bedding geleid. Bij helder water zag ik hier een tiental grote barbelen die hier onvangbaar bijeenscholen. Op één na, die na een korte, maar heftige dril alsnog losschoot.
Boven de brug stroomt het water langzaam en mysterieus door een bos, zo nu en dan een diepe pool vormend. Vanzelfsprekend zijn dit stukken waar het de moeite waard is om een nimf te presenteren.
Landschappelijk is het mooiste deel aan het einde van het traject te vinden. Hier slingert de Holzbach door het landschap als een trage weidebeek, om daarna omzoomd te worden door eeuwenoude beuken. Heel vaak wordt de stroming (en dus ook de visserij) belemmerd door omgevallen bomen die dan op hun beurt kleine pools veroorzaken. Korte, gedekte worpen zijn dan noodzakelijk. Sla dergelijke pooltjes of gaten niet over, hoe klein ze ook mogen zijn. Want je kunt elk moment verrast worden door een stevige bruine forel.

De bodem is wisselend van aard. Grote stenen worden afgewisseld door kiezel of fijn grind. Delen zijn zelfs zanderig, hetgeen het waden weer niet bevordert. Een voordeel van een dergelijke bodemstructuur is natuurlijk wel de veelsoortigheid aan insecten. Zo zag ik kleine eendagsvliegen, steenvliegen, wolken grote meivliegen en sedges.

Informatie
rivier: Holzbach
plaats: Döttesfeld
lengte traject: 4 kilometer verdeeld over 2 trajecten
gemiddelde diepte: 40 centimeter
gemiddelde breedte: 5 meter

type water
beek uit middelgebergte
deels zwaar begroeid, deels weiland

visbezetting
bruine forel, regenboogforel, vlagzalm, kopvoorn, barbeel

overnachtingen
Hotel zum Wiedbachtal
Wiedstrasse 14
56305 Döttesfeld
Tel: 0049 (0) 2685 1060
www.hotel-zum-wiedbachtal.de

vergunningen prijs
Holzbach I
Lengte ca. 3 km.
Vanaf de brug bij Niederähren tot aan de spoorbrug bij Seifen.
dagkaart: € 28,-

Holzbach II
Lengte ca. 1,5 km
Vanaf de spoorbrug bij Seifen tot aan de monding in de Wied.
dagkaart: € 28,-

Vergunningen kunnen aangeschaft worden via www.hejfish.com

voorwaarden
overnachting niet verplicht, alleen kunstaas.

seizoen
16 maart – 14 oktober

reistijd vanuit Utrecht
294 km, 2 uur en 52 minuten