De Wupper stroomt bij Leverkusen in de Rijn en is een van de rivieren die de Metropolregion Rhein-Rur doorstroomt. Dit gebied omvat een aantal grote Duitse steden en biedt woon- en werkruimte aan meer dan 10 miljoen mensen. Al die mensen wonen op een oppervlak ter grootte van de provincies Limburg en Noord-Brabant samen. Zelfs onze eigen Randstad telt minder inwoners per vierkante kilometer.
Van al die drukte is weinig te merken als je in de Wupper bij Dahlhausen staat. Tenminste, zolang het geen schitterende herfstdag is en toevallig ook nog eens de laatste dag van het forelseizoen. Want vismaat Jan en ik vissen vandaag in het gastwater van de Bergischer Fischerei-Verein 1889 e.V. Wuppertal (BFV) en staan op het onderste deel van dit traject. Dat deel komt uit in het kleine stuwmeer Wuppertal-Beyenburg vanwaar dagtoeristen met veel plezier in een kano stroomopwaarts gaan. Natuurlijk stranden ze op de eerste de beste stroomversnelling, om daarna weer om te draaien en terug te keren. Op dat keerpunt sta ik dus.
Vreemd genoeg trekt de vis zich van al die waterpret weinig aan. Gestaag stijgt de ene forel na de andere naar grote sedges die vlak onder de overhangende bomen stroomafwaarts drijven. Zo nu en dan vergist een forel zich, want één van die sedges is de vlieg die Jan aan zijn leader heeft geknoopt. Niet alleen de dagtoeristen vieren feest, ook Jan staat met groot enthousiasme te vissen. Ook ik neem deel aan de pret, zeker nadat een knoert van een bruine forel zich vergrepen heeft aan mijn vlieg.
We hoeven niet per se aan dit drukke deel van het water te staan. Voor gasten heeft de vereniging een macht aan vliegviswater ter beschikking: ruim 10 kilometer. Dat is heel erg veel water. En laat ik het maar meteen bekennen: we hebben slechts een klein deel daarvan afgevist. In ieder geval genoeg om er zeker van te zijn dat we terugkomen zodra het maar even kan.
De BFV is een bijzondere vereniging. De 350 leden beheren een prachtig water en doen dat weloverwogen. Onder meer door forel uit te zetten die afkomstig is uit een eigen kwekerij. Ook is de vereniging zeer actief met een programma voor het herstel van de zalm- en zeeforelbestanden. Daarnaast beschikt de vereniging over een formidabel clubhuis dat op een steenworpafstand van de rivier ligt. In het stijlvol gerenoveerde gebouw is ook nog eens een café ondergebracht waar je niet alleen terecht kunt voor een aangename verfrissing, maar waar tegen een alleszins redelijk tarief ook een stevige hap gegeten kan worden. Het gehele clubhuis is ook af te huren voor groepen. Een ideale plek voor een jaarvergadering of voor het vieren van een jubileum.
terug naar de waterkant!
Het traject is 10 kilometer lang en start aan de uitstroom van het Wuppertal-stuwmeer en eindigt bij het eerdergenoemde stuwmeer Wuppertal-Beyenburg. Het is binnen het kader van dit boek onmogelijk om het gehele traject uitvoerig te beschrijven. Maar één ding is zeker: het geheel biedt iedere vliegvisser een uitdaging. Zo zijn er meer dan voldoende pools waar je de rust en ruimte hebt om een droge vlieg te presenteren aan stijgende forellen en vlagzalmen. Sommige van deze pools hebben de lengte van een voetbalveld of meer en zijn goed bewaadbaar. Tussen deze pools vind je versnellingen over grote afstanden. Zolang daar de waterranonkel niet welig tiert, is daar perfect te vissen met de nimf. Want veel van de versnellingen hebben een ideale diepte.
Ga je meer stroomopwaarts dan wordt de Wupper iets smaller en onstuimiger. Halverwege het traject zagen wij de rivier als snelstromend, zich vastberaden een weg zoekend tussen stenen en rotsen. Met korte pools die vervaarlijk diep kunnen zijn en een bodem die weliswaar goed begaanbaar is maar ook aan verandering onderhevig is door omgevallen bomen. Ga je helemaal naar de bovenloop dan vind je een rivier die hard van karakter is, zwaar overgroeid door beuken en kastanjes, met uitgesleten geulen en korte diepe pools. Hier is het lastig waden door de vele rotsen en stenen. Maar ook hier valt met regelmaat een vis te vangen.
eigen kweek eerst
Het grote voordeel van dit traject is dat de waterstand gecontroleerd wordt door twee stuwmeren. Dus echt hoge standen zul je niet snel meemaken, uitzonderingen daargelaten. Ook zal de helderheid van het water niet al te zeer variëren en omdat het water afkomstig is uit de onderkant van het meer. Zelfs in de zomer loopt de temperatuur niet al te zeer op.
De Wupper heeft een mooi bestand aan vis dat voornamelijk uit bruine forel en vlagzalm bestaat. Daarnaast maak je kans op de vangst van optrekkende meerforellen. Het bestand wordt onderhouden en aangevuld met vissen uit eigen kweek. Niet alleen is dat uit ecologisch oogpunt een goede zet (kweken met vis uit eigen regio / rivier verkleint de kans op ziektes) maar het is ook bittere noodzaak. Want ook de Wupper ontkomt niet aan de veelvraat van de aalscholvers. Daarnaast wordt het broedhuis ingezet voor de kweek van zalm en zeeforel. Ieder jaar keren uit deze kweek volwassen vissen terug, met als topjaar 2007. Toen bestond de opbrengst uit 16 paairijpe zalmen en 55 zeeforellen. Dat klinkt hoopgevend, maar aan de andere kant is het diep triest dat het werk van zoveel vrijwilligers grotendeels te niet wordt gedaan door de ongecontroleerde netvisserij in de Nederlandse rivieren en de besluiteloosheid omtrent de ‘kier’ bij de Haringvlietsluizen.
uitrusting
Met de standaard aftma 3 of 4 uitrusting kun je goed uit de voeten op de Wupper. Heb je de mogelijkheid, kies dan voor een langere hengel want op veel plekken is deze rivier tamelijk breed. Met een langere hengel heb je dan meer controle over de lijn. Een drijvende WF-lijn voldoet, al kan een zinkende polyleader op sommige pools net dat beetje nodige diepgang bieden. Zeker op die plekken waar de diepte oploopt tot meer dan 2 meter. Met lieslaarzen kom je niet ver, een waadpak is wel een vereiste. Het merendeel van de bodem is bezaaid met stenen, dus vilt- of vibramzolen onder je waadschoenen zijn wel zo prettig.
Ook de collectie vliegen hoeft niet bijzonder te zijn. Ik zag er sedges (heel veel sedges), eendagsvliegen en een enkele steenvlieg. Met imitaties daarvan in uiteenlopende maten ben je al snel spekkoper. Voor de nimf maakte ik natuurlijk gebruik van mijn standaardpatroon. Wel paste ik het gewicht zoveel mogelijk aan de diepte aan. Uiteindelijk bleek de bruine variant gebonden op haakmaat 10 het meest effectief.
Voor mij is de Wupper een ware ontdekking. Mooi en uitgestrekt vliegviswater met een enorme diversiteit. Daarnaast loopt de rivier door een wisselend landschap. Merendeels van de tijd heb je niet het gevoel dat je in een zeer dichtbevolkte streek staat te vissen. Komt nog bij dat dit traject van de Wupper dicht bij Nederland ligt. Dat geeft de mogelijkheid tot spontane uitstapjes. Mocht je daaraan willen toegeven, realiseer je dan wel dat de vergunningen beperkt worden uitgeschreven (3 per dag). De vergunningen kunnen alleen online besteld worden via meineangelkarte.de.
informatie
rivier: Wupper
plaats: Radevormwald
lengte traject: 13 kilometer
gemiddelde diepte: 70 centimeter
gemiddelde breedte: 6 – 25 meter
type water
rivier uit het middelgebergte, traject ligt tussen twee stuwmeren
afwisselende oeverbegroeiing
visbezetting
hoofdzakelijk bruine forel, vlagzalm
vergunningen verkoopadres
vergunningen prijs
25,00 per dag
voorwaarden
weerhaakloos, overnachting niet verplicht. Waden as toegestaan na 30 april. Schepnet verplicht. Check de website voor de overige uitgebreide randvoorwaarden: https://bfv1889ev.de/fischen/#!/gastangler
seizoen
16 maart – 20 oktober
reistijd vanuit Utrecht
231 km, 2 uur en 21 minuten