Twaalf jaar oud ben ik. Mijn moeder en ik lopen in het kielzog van een tante één van de bruggetjes in Monschau op. Nieuwsgierig kijk ik over de leuning en blijf verbaasd staan. Nooit eerder heb ik zulk helder stromend water gezien. Vol ongeloof tuur ik naar de bodem en dan voltrekt zich een wonder.
Ik kijk ín het water. Achter een niet al te grote steen ontwaar ik een schim die steeds meer vorm krijgt. Schijnbaar moeiteloos wiegend in de snelle stroom, zo nu en dan corrigerend met een enkele beweging van de staart. Zoveel elegantie heb ik nog nooit eerder bij een dier gezien. Plots komt de forel los van zijn beschutting, schiet op iets onzichtbaars af en toont het wit van zijn bek. In een fractie van een seconde herneemt hij zijn positie. Heel even toont hij rode punten op een gouden flank. Minuten sta ik met de handen op de leuning van de brug, minuten die voor mij uren lijken. Het duurt een hele tijd voordat ik aan mijn arm het ongeduldige trekken van mijn moeder voel.
Zestien jaar later stap ik uit het water, moe en voldaan zoals dat heet. Het is een enerverende dag geweest, mijn eerste echte vliegvisdag in een Eifelrivier. Het heeft wel moeite gekost. Dagen van zeuren en leuren om een vergunning te krijgen, zijn er aan vooraf gegaan. En in de weken die er op volgen ervaar ik hoe lastig het is om te achterhalen waar je als vliegvisser terecht kunt. Zo struikel ik door de Eifel, links en rechts vragend, met bitter weinig resultaat. Ik moet alles zelf ontdekken.
Elk jaar weer staat er ergens in de Eifel een jongetje op een brug. Er staat een beginnend vliegvisser met smart naar het water te staren. Voor die jongetjes (en meisjes) met vliegvisdromen is deze website. Om ze op weg te helpen en om teleurstellingen te voorkomen. Om ze zo snel als het kan te laten genieten van al dat moois dat het vliegvissen in Duitsland en omstreken te bieden heeft. Want er is zo veel te beleven en te zien. Ook voor de ervaren vliegvissers. Al zoekend en vragend heb ik het geluk gehad om steeds meer trajecten te vinden en te mogen bevissen. Deze website is er een weergave van. Honderden telefoontjes en e-mails, tientallen brieven, duizenden kilometers en veel, heel veel geduld heeft het gekost om al deze trajecten ‘boven water’ te krijgen. En er zullen (hopelijk) nog vele uren volgen.